Üniversitemiz, Meclis Başkanımız Sayın İsmail Kahraman’a Fahri Doktora Unvanı Tevdi Etti
15 Mayıs 2017 09:13

Üniversitemiz Senatosu’nun 13 Nisan 2017 tarihli toplantısında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın İsmail Kahraman’a verilmesi kararlaştırılan Fahri Doktora unvanı, 15 Mayıs 2017 tarihinde Üniversitemiz Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen törenle takdim edildi.

15 Temmuz mel’un darbe ve işgal girişiminin önlenmesi çabasında çok önemli bir görevi, kahramanca yerine getiren Gazi Meclisimizin, Gazi Başkanı İsmail Kahraman’a  “Siyaset Bilimi ve Sosyal Bilimler” alanında verilen Fahri Doktora Tevdi Töreni'ne Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün yanısıra Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, bazı milletvekilleri, YÖK üyeleri, yüksek yargı üyeleri, rektörler, müsteşarlar, üst düzey bürokratlar, eski bakanlar, pek çok kurum, kuruluş ve STK temsilcileri, akademisyenler ve basın mensupları katıldı. Ayrıca üniversitemizin 15 Temmuz öğrenci şehitleri Muhammed Yalçın ve Mustafa Avcu'nun aileleri törenin özel konuklarıydı.

Düzenlenen törende Üniversitemiz Devlet Konservatuarı öğrencileri mini konser verirken, konserin hemen arkasından ''Gazi’nin 15 Temmuz Şehitleri Belgeseli'' gösterildi. Belgesel gösterimi sırasında salonda duygulu anlar yaşandı.

Belgesel gösteriminin ardından törenin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan,  tüm dünyanın 15 Temmuz’da Türk halkının şanlı direnişine tanık olduğunu ve 15 Temmuz gecesinin tarihimizin altın sayfalarında hak ettiği yeri alacağını söyledi. Uslan şöyle konuştu:

“Cennet vatanımızın en son kurtuluş mücadelesinin verildiği 15 Temmuz gecesi; istiklâl ve istikbâli yok edilmek istenen aziz milletimizin, başkomutanından, vatan uğruna gözünü kırpmadan canını ortaya koyan her bir ferdine kadar gösterdiği şanlı direniş, tarihimizin altın sayfalarında hak ettiği yeri kuşkusuz alacaktır. Bu şanlı direniş gecesinde, bombalar altında açık tutularak çalışan ve “Ben, ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım / Hangi çılgın bana zincir vuracakmış, şaşarım!” diye dünyaya haykıran ‘Gazi Meclisi’mizin cesaret, kararlılık ve kahramanlığı, bu kutlu zaferin en önemli kilometre taşlarından biridir.”

Fahri Doktora diplomasını Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan’ın elinden alan Meclis Başkanımız Sayın İsmail Kahraman binişini giydikten sonra gerçekleştirdiği konuşmasında “Türkiye’nin öncü üniversitelerinden biri olan Gazi Üniversitesi’nin layık gördüğü Fahri Doktora unvanından bahtiyarlık duyuyorum” derken, “Böyle bir karar alan saygıdeğer Gazi Üniversitesi Senatosu üyelerine de teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmasında öğrencilik dönemindeki anılarından bahseden Kahraman, üniversite sınavına girdiği dönemde tıp istediğini ancak ikinci tercihi olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandığını ve buradan mezun olduğunu aktardı. Üniversiteyi kazandığı dönemde ülkede sadece 7 üniversitenin ve üniversite okuyan öğrenci sayısının ise 40 bin olduğunu söyleyen Kahraman, bugün ülkemizde 65’i vakıf olmak üzere 183 üniversitenin olduğunu belirtti.  Türkiye’nin millet ve devlet olarak daha ileri seviyelere ulaşması gerektiğinin altını çizen Meclis Başkanı Kahraman şöyle konuştu:

“Bu ilerleme tek kanatlı olmaz. Bilgiyi ahlakla, öğretimi terbiyeyle, maddiyatı maneviyatla buluşturmalı, daha üst noktaları hedeflemeliyiz. Huzuru ve güvenliği artırmalı, terörü bitirmeli, refahı daha da yaygınlaştırmalıyız. Milli gelirimizi çok daha yukarı seviyelere çıkarmalıyız. Yükseköğrenim görme oranını en az yüzde 70’ler düzeyine çıkarmalıyız. Mesleksiz evladımız olmamalı; Türkiye, bölgesinin istihdam üssü haline gelmelidir. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek insanımız vize kuyruklarında beklemez ve pasaportumuz dünyanın her yerinde itibarlı hale gelir. O zaman siz gençlerimizin de yarını olan umutları artar. Ülkelerine sadece duygusal bağlarla değil, maddi bağlarla da bağlanırlar”

Bugün hür ve demokrat bir ülkede yaşadığımızı ancak bugünlere gelene kadar çok çaba harcandığını ifade eden Kahraman, ülkenin milli değerlerini ve anlayışını reddeden toplumsal mühendislik dönemlerinden geçtiğini ancak buna karşı Türk tarihine, kültürüne, inancına, milli birlik ve bütünlüğüne mühim katkılar yaptıklarını vurguladı.  Konuşmasında mevzuattaki bazı çarpıklıkların, Türkiye’ye yönelik çeşitli tuzaklara zemin hazırladığını savunan Kahraman, ''İnanarak söylüyorum ki artık Türkiye’de darbeler tarihi kapanmıştır” dedi. 15 Temmuz'da yitirdiğimiz 249 şehidimizi rahmetle anan Kahraman, şöyle konuştu:

“Ülkemizin ilerlemesini istemeyenler, ülkemizi kendilerine engel gören devletler, değişik zamanlarda milli birlik ve bütünlüğümüze tuzak kurmuşlardır. Mevzuatımızdaki bazı çarpıklıklar da buna zemin hazırlamıştır. Demokrasimiz, 27 Mayıs 1960 darbesinden günümüze kadar 17 darbeyle karşılaştı. Bunların bazısı gerçekleşti bazısı da gün yüzüne çıkamadı. 15 Temmuz darbe girişimi açığa çıkan ve hedefine ulaşamadan bertaraf edilmiş bir kalkışmadır. İnanarak ifade etmek isterim ki Türkiye’de darbeler tarihi kapanmıştır.”

Meclis Başkanımız Sayın İsmail Kahraman için düzenlenen Fahri Doktora Tevdi Töreni’nde üniversitemiz öğrencisi ve 15 Temmuz şehitleri Muhammed Yalçın ve Mustafa Avcu’nun adının verildiği Spor Kompleksi ve Konferans Salonu’nun da açılışı gerçekleşti. 15 Temmuz Şehidimiz ve Üniversitemiz  Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi  Muhammed Yalçın’ın ismi Üniversitemiz Gençlik, Spor ve Eğitim Merkezi Tesisi'ne verilirken, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencisi Mustafa Avcu’nun ismi de Mühendislik Fakültesi’ndeki Akademi Salonu’na verildi.

Fahri Doktora Tevdi Töreni sonrasında, Meclis Başkanımız İsmail Kahraman Rektörlük makamında şeref defterine duygu ve düşüncelerini yazdı.

Fahri Doktora Tevdi Töreni'nin ardından İsmail Kahraman, Senato Üyeleri ve diğer konuklar hatıra fotoğrafı çektirdiler.

15.05.2017 / Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği